Jumelage

Het jumelage houdt in dat er op zoek wordt gegaan naar gelijkgestemde gemeenten en steden waarmee er op lange termijn samenwerkingen kunnen aangegaan worden. Samenwerkingen tussen gemeentebesturen, maar vooral ook tussen jeugd-, sport- en cultuurverenigingen.

Het jumelagecomité bestaat al lang in Maarkedal. Verbroederingen komen en gaan, maar sinds 2001 is er een sterke band opgebouwd met Horšovskŷ Tŷn uit Tsjechië. In 2019 kreeg het jumelagecomité een nieuwe bezetting en werden er plannen gemaakt om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Eentje hiervan is al bekend: Matelica in Italië.

Horšovskŷ Tŷn - Tsjechië

Al bijna 20 jaar bestaat er een samenwerking tussen Horšovskŷ Tŷn en Maarkedal. Op 29 oktober 2001 vond de officiële ondertekening plaats in Tsjechië. Toen werd voor deze verbroedering gekozen omdat het centraal Europese land een boeiende cultuur biedt en slechts op 8 uren rijden van België ligt. Het land kent eveneens een sterk groeiende economie. Het bekendste feest in de stad Horšovskŷ Tŷn is ‘Anenska Pout’ of de Sint-Annafeesten. Dan wordt tijdens het laatste weekend van juli de markt gevuld met muziek, toneel en dans om de eeuwenoude traditie van de pelgrimstochten te eren.  

In tussentijd vonden er al veel uitwisselingen plaats. De eerste reis vond plaats in 2001 om de start van de verbroedering in te luiden. In 2003 volgende er een tweede reis waarbij 67 Maarkedallers naar Horšovskŷ Tŷn trokken voor een kennismakingsreis. Toen trad de Koninklijke Fanfare De Bijenkorf op tijdens de Sint-Annafeesten. In november 2005 kwam er een delegatie uit Tsjechië naar hier en trad hun zanggroep op in Maarkedal en reed wielervereniging ‘Willen is Kunnen’ op 6 dagen naar Horšovskŷ Tŷn. In 2007 vertrok Chiro Schorisse op kamp naar daar. Een jaar later ontmoetten we de inwoners opnieuw op de voetbalvelden aan Berg Ten Houte. Tijdens een junior voetbalcompetitie namen 2 Tsjechische voetbalploegen het op tegen onze jonge spelers. In 2010 vond er een reis met senioren plaats naar Tsjechië en in 2011 ging ook KLJ Maarke-Kerkem op bezoek. Voor het Festival van Vlaanderen kwam er een delegatie uit Horšovskŷ Tŷn naar Maarkedal in 2011. Ook in 2013 kwamen zij nog eens langs, ditmaal voor een optreden met hun koor. In 2015 kwam het nieuwe gemeentebestuur van Horšovskŷ Tŷn naar Maarkedal om kennis te maken. Een jaar later was er een delegatie van Horšovskŷ Tŷn aanwezig op kermis Louise-Marie. Enkele bestuursleden uit Maarkedal gingen in 2017 naar de herdenking van de bevrijding van Horšovskŷ Tŷn. In oktober 2018 vond er een tentoonstelling van een kunstenares afkomstig uit Horšovskŷ Tŷn plaats in het gemeentehuis te Etikhove.

Het jumelagecomité laat deze langgekoesterde band dan ook niet verloren gaan. Binnenkort staat er weer een overleg gepland om verdere afspraken te maken voor nieuwe samenwerkingen.

Matelica - Italië

Op zaterdag 20 november 2021 reisde een delegatie van het jumelagecomité af naar Italië om de verbroedering op te starten en ideeën uit te wisselen. Bij de voorafgaande gesprekken werd al snel duidelijk dat de samenwerking een verrijking kan zijn voor beide de inwoners van Maarkedal en Matelica. Er kan gewerkt worden aan een uitwisseling van ideeën en diensten op vlak van onderwijs, sport, landbouw en natuureducatie maar ook op vlak van cultuur, gastronomie en toerisme.

Porterville - Zuid-Afrika

Met Porterville in Zuid-Afrika was er in 2001 een akkoord tot verbroedering. Dit dorp is ongeveer even groot als Schorisse en behoort tot Bergrivier, een gemeente de grootte van provincie Oost-Vlaanderen. Dit werd echter stilgelegd door de te grote afstand.