Kookworkshop: groenten fermenteren
Ssst …
… de zuurkool rijpt. Wie kent nog uit zijn of haar kindertijd de grote geglazuurde aarden pot die in de kelder van een rijpende rust genoot? Na twee maanden was de geraspte witte kool, gemengd met jeneverbessen en mosterdzaadjes, klaar om te ontwaken. De choucroute of zuurkool zag terug het daglicht in oma’s keuken waar ze het opwarmde en de dampende pruik tooide met krokant gebakken worst of spek. Wisten we toen, tussen het watertanden door, dat oma’s zuurkool een vracht vitamine C, goede bacteriën en mineralen aanvoerde ?
De gezondheidsvoordelen zijn ondertussen uitgebreid wetenschappelijk aangetoond: probioticum voor de darmen, verhoogde immuniteit en vitaminen, ontslakkend, tegen vetafzetting, makkelijker verteerbaar dan rauwkost ...
Tijdens deze workshop verdiepen we ons in het fermentatieproces en technieken. Welk materiaal gebruik je het beste en waarop moet je letten dat het niet fout kan gaan? Je leert zowel een korte als middellange pickle op te zetten.
Mee te brengen: 2 confituurbokalen van 500 à 750 ml met schroefdeksel en een groentenmes.
Bron: UiTinVlaanderen.be