Kids-ID

De Kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. Ze is verplicht voor reizen binnen Europa en naar enkele niet-Europese landen. 

De Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens van je kind en zijn of haar foto. Ook de namen van de ouders staan erop.

De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Als je de toepassing Hallo Ouders activeert, kunnen personen die een kind in nood aantreffen het telefoonnummer op de achterkant van de kaart opbellen. De toepassing belt vervolgens naar de nummers die je vooraf opgegeven hebt. Je kunt tot zeven telefoonnummers opgeven. Hallo Ouders belt in de opgegeven volgorde naar die telefoonnummers tot er iemand opneemt. Neemt er niemand op, dan wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar het noodnummer van Child Focus, dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Procedure

De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders. Je kan de Kids-ID aanvragen bij de dienst Burgerzaken en Welzijn waar je kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Drie tot vier weken na de aanvraag worden de codes naar de woonplaats van het kind gestuurd. Met deze codes kan je de kaart afhalen bij de dienst Burgerzaken. Ook bij het afhalen en activeren van de Kids-ID moet het kind aanwezig zijn. 

Wat meebrengen

  • een recente pasfoto die aan de voorwaarden voldoet
  • een eventuele oude Kids-ID

Tarief

7,30 euro

  • dringende procedure (1 werkdag indien voor 15 uur aangevraagd): 100,80 euro