Louise-Marie

Louise-Marie is geen deelgemeente van Maarkedal, wel een gehucht op de grens van Maarkedal en Ronse. Louise-Marie heeft een vrij jonge geschiedenis. De parochie ontstond in de Hollandse tijd (1815-1830) uit een natuurlijke, sociale en geografische verbondenheid tussen inwoners uit de gemeenten Ellezelles, Ronse, Nukerke, Schorisse en Etikhove.

De plannen om een eigen kerk te bouwen waren door de onafhankleijkheid van België op de lange baan geschoven. Uiteindelijk werd de eerste steen van de kerk gelegd in 1850. Dat de eerste Belgische koningin, Louise Marie van Orléans, overleed op de dag van de eerstesteenlegging van de kerk, zou de naam van de parochie Louise-Marie verklaren, hoewel dit niet met zekerheid gezegd kan worden. 

Gelijktijdig met de kerk werd ook een pastorie en school gebouwd. Op 19 september 1853 werd de kerk officieel ingehuldigd. Op die datum werd voor het eerst kermis gehouden in Louise-Marie, wat nog steeds een jaarlijkse traditie is.

Het meest typerende gebouw voor Louise-Marie is ongetwijfeld het rusthuis Saint-Leonard uit 1902 in neogotische stijl. 

Benieuwd naar meer info over Louise-Marie? Neem eens een kijkje op de website, samengesteld door het feestcomité van Louise-Marie.

dorpszicht Louise