Kids-ID 

De kids-ID is het identiteitsbewijs voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. Net als de eID heeft de kids-ID het formaat van een bankkaart en bevat ze een microchip.

De kids-ID vervangt het vroegere papieren "bewijs van identiteit" dat Belgische kinderen nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Ze geldt als officiëel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart.

Voor de meeste landen buiten de Europese Unie moet je kind een reispaspoort hebben (en eventueel een visum). Voor absolute zekerheid omtrent de nodige reisdocumenten raadpleeg je best de ambassade van het land of de regio waar je naartoe gaat of je reisagent.

 

Je kids-ID aanvragen

Ga je op reis met je kind, dan moet je de kids-ID aanvragen bij de dienst Burgerzaken.

Enkel als ouder of voogd (breng in dat geval het vonnis bewijs ouderlijke macht mee) kan je een kids-ID aanvragen. Je kind moet fysiek aanwezig zijn bij de aanvraag. Breng een recente en gelijkende foto mee. Het is mogelijk pasfoto's te maken in het administratief centrum.

Wat is een goede pasfoto?

  • formaat: 45 mm hoog en 35 mm breed
  • hoogte van het hoofd: minimum 35 mm en maximum 40 mm
  • het gezicht in vooraanzicht en onbedekt
  • de foto mag niet beschadigd zijn
  • professionele foto-opname

Een kids-ID kost 6,30 euro.

De aanvraagprocedure voor de kids-ID duurt twee tot drie weken, vraag ze dus zeker op tijd aan. Nadat je de omslag met de pin- en pukcode ontvangen hebt, kan je je kids-ID op de dienst Burgerzaken komen afhalen.

Indien je dringend een kids-ID nodig hebt, kan je die ook aanvragen in een spoedprocedure. Aan die procedure hangt wel een stevig prijskaartje:

  • dringende procedure: 90 euro (levering de derde dag na aanvraag)
  • zeer dringende procedure: 120 euro (levering de tweede dag na aanvraag)

 

Geldigheidsduur

De kids-ID is 3 jaar geldig .

 

Hallo ouders

De kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument.

Dankzij de dienst "Hallo ouders" biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. De dienst maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders wanneer een kind in moeilijkheden verkeert. Alle informatie vind je hier.