Wedstrijd! 

Eensklaps verdwenen onder modder of sneeuw, vandaag blinkend onder een prille lentezon…

We hebben het hier niet over de ontluikende natuur, maar over het zwerfvuil, dat  opnieuw in volle glorie te “bewonderen” is in bermen en grachten.

 Naar aanleiding van de campagneweek van OVAM, die loopt van 17 maart tot 26 maart, willen we opnieuw onze “kabouters” wakker maken en hen laten meehelpen aan de grote lenteschoonmaak.

Inwoners, verenigingen en sympathisanten worden opgeroepen om tussen 17 maart en 14 april een opruimactie te organiseren.

Ruim je straat op, neem een foto van je actie met de kabouters, bezorg hem aan de dienst communicatie en misschien win jij wel een prijs.

Alle foto’s worden gepost op onze Facebookpagina www.facebook.com/kaboutersbestaanniet/. De foto met de meeste likes en de persoon of groep die het grootste aantal lopende meter heeft opgeruimd, winnen een prijs.

Dit jaar houden we niet enkel een fotowedstrijd, maar ook een heuse opruimwedstrijd. Er worden tegels, waarop een sjabloon van Jerry is geschilderd, verstopt. Vind ze, breng ze binnen en je aantal opgeruimde meters wordt vermenigvuldigd met de gevonden kabouter met de grootste waarde! Gouden sjaboon = 100 / zilver = 50 / brons = 25 en alle andere kleuren 5. Klik hier voor het volledige reglement!

 De milieudienst stelt grijpers, handschoenen, fluohesjes en zakken ter beschikking en na een telefoontje komen wij het opgehaalde zwerfvuil weghalen.

 


“Wekelijks trekken wij op pad om zwerfvuil te ruimen. 180 km wegen opruimen… wij hebben wel wat beters te doen! Een blikje, een snoeppapiertje, een sigarettenpeuk of een volle zak afval; we komen van alles tegen!

Mensen die niet de verantwoordelijkheid opnemen om hun eigen afval op te ruimen, maar er liever de maatschappij laten voor opdraaien. Triestig toch?

Wij maken er dan ook een erezaak van om zoveel mogelijk afval te identificeren, zodat er beboet kan worden. En die boetes lopen op. Ik vraag me af wat er in je hoofd omgaat als je zo’n brief in de bus krijgt. Dan moet je je toch echt een idioot voelen?”

Drie jaar geleden plaatsten wij verspreid over het grondgebied een aantal blikvangers waarin fietsers, wandelaars of toevallige passanten hun lege blikje of bananenschil kwijt kunnen. De vangnetten zijn vanzelfsprekend niet bedoeld om je huisvuil in te deponeren, want ook dat wordt aanzien als sluikstort en beboet!

 

Afval kan je…

voorkomen

Een paar tips op een rijtje:

  • Koop geen groenten- en fruit in wegwerpverpakkingen.
  • Koop dranken in flessen met statiegeld in plaats van wegwerpflessen.
  • Maak gebruik van herbruikbare boodschappentassen.
  • Vermijd het gebruik van wegwerpbatterijen.
  • Gebruik herbruikbare luiers.
  • Kwaliteit betaalt zichzelf. Let bij de aankoop van een product altijd op de levensduur en de mogelijkheden voor hergebruik. Koop duurzame producten in plaats van wegwerpartikelen.
  • Gebruik antireclamestickers; je kan ze gratis ophalen bij de Milieudienst.
  • Wil je geen reclame op naam te ontvangen, dan kan je inschrijven op de Robinsonlijst op www.robinson.be.
  • Verminder je papierverbruik: “bezint eer ge print.”

hergebruiken

Breng afgedankt maar bruikbaar materiaal naar de kringloopwinkel, schenk het aan een goed doel of verkoop het op een rommelmarkt; het krijgt zeker ergens een tweede leven.

composteren

Je groente-, fruit- en tuinafval composteren is één van de belangrijkste manieren om de afvalberg te verkleinen. Een compostvat of –bak is te koop bij de Milieudienst.
Heb je nog wat plaats in de tuin? Kippen zijn de ideale compostmeesters en ze bieden je elke dag een vers eitje!

recycleren

Afval dat niet meer te hergebruiken valt, kan je recycleren.

Restafval, papier, karton en PMD worden om de twee weken aan huis opgehaald en met ander afval kan je terecht op het containerpark. Alle ophalingen en de openingsuren van het containerpark zijn opgenomen in de afvalkalender.

Tal van tips om beter te sorteren vind je op www.betersorteren.be of via de gratis app “recycle!”.