• Home
 •  » Activiteitenkalender

Met de cultuurraad naar OER op 1 juli - (01/07/2017)

Wil je wel eens naar een tentoonstelling gaan, maar stel je het bezoek toch telkens uit? Dan geeft de cultuurraad een duwtje in de rug…

Op zaterdag 1 juli organiseert de cultuurraad een geleid bezoek aan de tentoonstelling OER in het Caermersklooster in Gent. OER gaat over de wortels van de Vlaamse Kunst. De tentoonstelling brengt een uitzonderlijke selectie van topstukken van de meest invloedrijke schilders uit de periode 1880-1930. Veel stukken bevinden zich in privébezit en worden voor de eerste keer getoond aan het grote publiek. OER toont werk van onder meer Emile Claus, Gustave Van de Woestyne, George Minne, James Ensor, Edgard Tytgat en Valerius De Saedeleer, die een hele tijd in Etikhove woonde.
Meer info over OER: www.oer.vlaanderen/nl

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 15 uur: vertrek in Etikhove – vervoer met eigen wagens*
 • 15.45 uur: verzamelen aan de inkom van het Caermersklooster
 • 16.15 uur: start rondleiding groep 1 (max. 20 personen)
 • 16.30 uur: start rondleiding groep 2 (max. 20 personen)
 • 18 uur: einde bezoek
 • 18.30 uur: etentje bij Balls & Glory, op 10 minuten wandelafstand**

Praktisch
De toegang tot de tentoonstelling kost 7 euro per persoon (= groepstarief).
Er is gratis inkom voor jongeren tot en met 18 jaar, houders van gelegitimeerde gidsen- en perskaart, houders van Gent City Card, studentenkaart,  OKV-, ICOM-, Davidsfonds en Willemsfonds lidkaarten.

De gidsen worden betaald door de cultuurraad.

* Er wordt voor deze uitstap gekozen voor vervoer met eigen wagens. We vertrekken op de parking van het administratief centrum in Etikhove. Carpoolen wordt, voor wie dit wenst, bij het verzamelen geregeld. Wie rechtstreeks wil gaan, kan dat en is rond 15.45 uur bij de ingang van het Caermersklooster (Vrouwebroersstraat 6 in Gent).
** Het gegidst bezoek loopt tot 18 uur. Voor wie het wenst, gaan we hierna iets eten bij Balls & Glory, waar je kan kiezen uit diverse soorten gehakt- & vegetarische ballen, geserveerd met stoemp en salade. Het eten, inclusief water aan tafel, kost 18 euro per persoon. De kosten voor eten en drank zijn voor rekening van de deelnemer en worden ter plaatse betaald.

Info en inschrijvingen
Inschrijven kan tot uiterlijk 26 juni (tenzij eerder volzet) via deze link.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 40 personen, snel inschrijven is de boodschap.
Na bevestiging van de inschrijving door de dienst Vrije Tijd, schrijf je het totaalbedrag voor tentoonstelling en/of etentje over op het rekeningnummer van de cultuurraad: BE55 9731 6190 3744. Wie recht heeft op gratis toegang, brengt het bewijs hiervan mee op 1 juli. 

Voor meer info kan je terecht bij de dienst Vrije Tijd: 055 33 46 52 of vrijetijd@maarkedal.be.

Beeld: Gustave van de Woestyne, De slechte zaaier, 1908

Run for fun - (07/07/2017)

Op vrijdag 7 juli organiseert de sportraad weer Run for Fun, dé kermisjogging voor jong en oud. Plezier en gezelligheid gegarandeerd! Een rondje is ongeveer 1100 meter lang. Het 3e, 5e, 7e en 10e rondje geven recht op een gratis consumptie (Ename, Romy pils, frisdrank of ijsje).

Loop je mee? 't Zal wel zijn, iedereen loopt!

Praktisch
Vrijdag 7 juli, start om 19.30 uur, feesttent Puttene Etikhove
Deelnameprijs: 3 euro
Info en inschrijvingen: vrijetijd@maarkedal.be, 055 33 46 52 of ter plaatse.

Sint-Donatus ruiterommegang - (09/07/2017)

Zoals de traditie het wil, heeft elke deelgemeente ook komende zomer haar eigen ruiterommegang. Beslist de moeite om eens mee te maken.

 • Sint-Donatus ruiterommegang 
  zondag 9 juli in Etikhove, start om 14.45 uur

De oorsprong van onze ruiterommegangen

Verscheidene dorpen in de streek organiseren een folkloristische ruiterommegang, die meestal zijn oorsprong vindt in de verering van één of andere volksheilige, in veel gevallen de patroonheilige van de parochie.

De ruiterommegang in Etikhove ontstond waarschijnlijk uit een ware volksdevotie in de 18e eeuw voor de H. Donatus. In het weekblad ’t Volk van Ronse en Audenaerde van 10 juli 1937 lezen we: “Het zal zondag a.s. 11 juli 1937, het derde jaar zijn dat in Etichove de zoo vermaarden ruitersommegang terug zal uitgaan. Sedert eeuwen, was dit vroeger kristelijk en vroom gebruik, waaraan onze voorouders zooveel hielden, ter eere van den Heiligen Donatus ingericht.” Dankzij  pastoor Weemaes, met medewerking van het toenmalig gemeentebestuur, werd dit oude gebruik in ere hersteld.

Een mooie traditie die niet verloren mag gaan!

Avondmarkt op het plein - (11/07/2017)

Vlaanderen Feest ter gelegenheid van 11 juli! Ook Maarkedal feest mee! Dit jaar organiseren we een gezellige avondmarkt op het plein in Etikhove. Bij een avondmarkt horen kraampjes! En daarvoor doen we graag een beroep op jullie, inwoners van Maarkedal! We geven deze avondmarkt graag een lokale touch, met mensen, producten en talent uit onze gemeente. Verkoop jij juwelen, handtassen, meubeltjes, schilderijen, speelgoed of nog iets helemaal anders? Ben je imker en breng je je zelf geslingerde honing graag in Maarkedal aan de man? Wil je dat iedereen jouw koekjes of pizza proeft? Heb je stekjes te koop van planten en kruiden?

Wij zorgen voor het plein en de sfeer, jullie voor de kraampjes op het plein! Interesse? Laat het ons weten!

Neem tegen 20 april contact op met de dienst Vrije Tijd. Wij reserveren met plezier jouw plaatsje op het plein.

Praktisch

Dinsdag 11 juli vanaf 18 uur

Standhouders brengen zelf tentje en tafel mee. De avondmarkt staat open voor standhouders van Maarkedal en nabije regio. Bij te veel inschrijvingen, krijgen inwoners van Maarkedal voorrang.

Sint-Michiels ruiterommegang - (16/07/2017)

Zoals de traditie het wil, heeft elke deelgemeente ook komende zomer haar eigen ruiterommegang. Beslist de moeite om eens mee te maken.

 • Sint-Michiels ruiterommegang 
  zondag 16 juli in Nukerke, start om 14.45 uur

De oorsprong van onze ruiterommegangen

Verscheidene dorpen in de streek organiseren een folkloristische ruiterommegang, die meestal zijn oorsprong vindt in de verering van één of andere volksheilige, in veel gevallen de patroonheilige van de parochie.

De ommegang in Nukerke is de jongste in de rij en dateert van 1953. De naam van de organiserende ruitervereniging St.-Michel heeft echter niets te maken met de patroonheilige van de parochie; de naam verwijst naar de heilige te paard die afgebeeld stond op de pakjes sigaretten “groene Michel”. De ruiters en paarden worden gezegend met de relikwie van de H. Antonius.

Een mooie traditie die niet verloren mag gaan!

Activiteitenkalender
<  Juli 2017  >
M D W D V Z Z
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31